Защитникът Грегори ван дер Вил, световен вицешампион с националния отбор на Нидерландия за 2010 година в Република Южна Африка, се бори с рядко психично заболяване, свързано с чести паник атаки. Той призна за това в своя личен уебсайт.

По думите на 32-годишния футболист, паник атаките са свързани с неговата кариера.

"Като професионален футболист от мен винаги се е очаквало да се представям на най-високо ниво, независимо как се чувствам. Винаги съм криел емоциите си и през годините те се трупаха вътре в мен. Говоря за гняв, разочарование, тъга. Трябваше да крия всичко дълбоко вътре в мен и да продължавам да играя", пише Ван дер Вил.

Последният клуб на нидерландеца беше канадският "Торонто", който той напусна през март 2019.

"Продължавах да действам по същия начин години наред и не осъзнавах колко вредя на психиката си. На всичкото отгоре нямах и представа какво ще правя след края на професионалната ми кариера. Това ме убиваше ден подир ден. От ежедневни тренировки и мачове изведнъж преминах към пълна празнота", продължи бившият национал на Нидерландия.

След много дълги преговори, Ван дер Вил се прибра в родината си, подписа с "Валвайк" и ще играе в Ередивизи.

"Все още не знам дали и колко ще играя, само времето ще покаже. Независимо от развитието на ситуацията обаче, аз искам да благодаря на всички във "Валвайк", че ми подадоха ръка", добавя той.

Освен световен вицешампион, Ван дер Вил е трикратен първенец на Нидерландия с "Аякс" и четирикратен шампион на Франция с ПСЖ.